India - Jaan Foundation

Jaan Foundation

De Jaan foundation is een Indiase organisatie die zorgt voor kinderen die gered werden uit schrijnende levensomstandigheden zoals slavenarbeid en prostitutie...

De Jaan foundation werd opgericht door zuster Jeanne De Vos. Jeanne De Vos is al meer dan 25 jaar werkzaam in India, ze richtte daar onder andere de National Domestic Workers Organisation (NDWO) op, een organisatie waarin ze huisarbeiders samenbrengt, ondersteunt en begeleidt in het opkomen voor hun rechten. India is gekend om hun kastensysteem waarbij sommige mensen in de samenleving meer rechten hebben dan anderen. Jeanne De Vos wil hier verandering in brengen en vecht al jaren voor de rechten van de huisarbeiders. Met resultaat: de NDWO is met verschillende departementen actief in bijna alle provincies van India. Tegenwoordig wordt er door beleidsmakers en de Indiase bevolking geluisterd naar de organisatie, huisarbeiders worden erkend en krijgen een plek in de samenleving.

Het succes van de NDWO zorgde voor een draagvlak om ook andere activiteiten op te starten en hulp te verlenen aan andere kwetsbare groepen. Zuster Jeanne had vooral  aandacht voor de erbarmelijke levensomstandigheden van sommige kinderen. Met de Jaan Foundation wil ze een betere toekomst bieden aan kinderen in slechte situaties, zoals mensenhandel en zelfs prostitutie. In Ranchi richtte ze een opvangcentrum op, in dit centrum krijgen kinderen een veilige leefomgeving en wordt er gewerkt rond reïntegratie in het gezin of andere opties om het kind een veilige thuis te geven.

In 2015 startte de Jaan Foundation met de productie van handwerk in samenwerking met een aantal lokale breiers en wevers… De eerste collectie werd geproduceerd voor Buy A Smile. Een collectie van wollen spulletjes voor kinderen.

Sports & Art Development