Kenia - Hadithi

Over Hadithi

Hadithi is een recentelijk opgerichte koepelorganisatie die een paar vrouwengroepen vertegenwoordigt die handwerk maken. Hadithi verkoopt de handgemaakte producten van deze vrouwengroepen dewelke opgericht zijn in het Wildlife Works Project gebied. Op die manier ondersteunen ze financieel maar liefst 500 vrouwen. Hadithi speelt een ondersteunende rol voor deze groepen door hen te helpen hun capaciteiten te benutten, de kwaliteit van hun producten te verbeteren en de verkopen te stimuleren dankzij gezamenlijke marketing inspanningen. Ze leren de vrouwen ook zakelijke en andere belangrijke vaardigheden om hun levensomstandigheden op meerdere vlakken te verbeteren. Dankzij Wildlife Works kan de organisatie beschikken over goede faciliteiten qua logistiek en andere steun.

Alle producten van de vrouwengroepen worden verkocht onder de naam Hadithi, wat in het Swahili “een verhaal” betekent. Deze naam is goed gekozen want bij elk product dat verkocht wordt, wordt het verhaal verteld van de vrouw of de groep van vrouwen achter de productie ervan. Er wordt ook informatie gegeven over de regio waar ze van is/zijn en vaak ook een foto van de dame(s) in kwestie.

Al de winsten van de verkopen van Hadithi en andere fondsen die binnenkomen dankzij donaties, worden gebruikt om steun te bieden aan deze vrouwengroepen.

Taita manden van de Kasigau Weefster Groepen

Manden weven is een traditie in de Taita cultuur. Hadithi manden zijn gemaakt door de weversgroepen dicht bij Kasigua, Zuidoost Kenia, meerbepaald in de dorpen Makwasinyi, Buguta, Kiteghe, Rukanga, Jora, Bungule, Ngambenyi, Kisimenyi, Mwaktau, Bura (mkuyuni) en Mwatate. Al deze landelijke plaatsen worden geplaagd door weinig regenval waardoor er regelmatig oogsten mislukken.

Door de jaren heen is de verkoop van manden een belangrijke bron van inkomsten geworden die ervoor zorgt dat de positie van de vrouwen in deze gemeenschap enorm versterkt werd. Op dit moment werkt Hadithi ter plaatse met meer dan 400 weefsters.

Manden maken is een zeer arbeidsintensieve kunst. Al deze vrouwen weven de manden met hun eigen gevlochten en eigen geverfde sisal touw. Deze sisal groeit in de velden waarvan de vrouwen eigenaars zijn. Ze maken zowel gebruik van natuurlijk als van kunstmatig kleurmiddel. Het ‘Taita Traditional’ assortiment bevat manden die uitsluitend gewoven zijn met natuurlijk gekleurde sisal – afkomstig van boomschors, aarde en bloemen. Alle felle kleuren worden verkregen door het gebruik van kunstmatige permanente textielkleurstoffen.

100% Organische zeep van Wildlife Works

De Tsabuni zeep fabriek werd opgericht in 2002 in het hoofdkantoor van Wildlife Works, gesitueerd tussen Oost Tsavo en de Westelijke nationale parken. Op dit moment maken 3 dames deze charmante, organische zeepjes. In ruil daarvoor krijgen ze een goed loon en ziektekostenverzekering. Op deze manier kunnen ze hun gezin onderhouden op een duurzame manier.

De zeepjes van Wildlife Works komen in veel verschillende vormen en maten en in een breed scala van natuurlijke aroma's. Alle ingrediënten van de zeepjes en de verpakking worden zoveel mogelijk geleverd door de gemeenschapsgroepen van Kagigua en het Wildlife Works jojoba programma.