Burkina Faso - African Women Work

De vzw African Women Work steunt vrouwenprojecten in Afrika (o.a. Burkina Faso en Kenia). De projecten geven de kans aan vrouwen om een eigen inkomen te verwerven door de verkoop van natuurlijke producten en handgemaakte voorwerpen. Onze producten worden verkocht onder de merknaam “Chéry Faso”. Onze vzw betaalt een eerlijke prijs aan de vrouwen, d.w.z. een prijs die een stuk hoger ligt dan de lokale marktprijs. 

Chéry Faso

Chéry Faso, dat zijn pure producten waarvoor vrouwen in Afrika hun krachten bundelen.  Natuurlijke producten op basis van verzorgende karitéboter, die de joie de vivre, trots en veerkracht van de Afrikaanse mama’s uitstralen.  
Door de oogst van de karitéboom met ons te delen, verwerven lokale vrouwengroepen een eigen bron van inkomsten en een grotere economische onafhankelijkheid. Karitéboter wordt traditioneel dan ook het goud van de vrouwen genoemd.

Goud waar onze huid van houdt.
chéry faso

Wat is karitéboter?

Karitéboter – beurre de karité – sheabutter - galamboter

Karitéboter is een verzorgende balsem afkomstig van de noten van de karitéboom. De boom groeit in de vrije natuur van de Afrikaanse Sahel en is heilig en beschermd. De noten worden reeds eeuwenlang door vrouwen verwerkt tot boter, vandaar de bijnaam het goud van de vrouwen. Door de productie en verkoop krijgen lokale vrouwengroepen een grotere autonomie en een extra bron van inkomsten. Karitéboter heelt en voedt een droge huid, verzorgt droog en beschadigd haar en is ideaal voor droge lippen en babyverzorging.

karitéboterkaritéboter

Productie van karitéboter

De vrouwen rapen de vruchten van de boom op en verzamelen die. Ze verwijderen de pel en de pulp van de vruchten, wassen de noten en laten die drogen in de zon. Eenmaal de noten gedroogd zijn, stampt men ze plat en zeeft men de gestampte noten. De vrouwen warmen de fijngestampte noten op, zodat ze makkelijker tot een brij kunnen gestampt worden.
Daarna gaan ze de fijngestampte noten opnieuw stampen tot een bruine brij. De brij wordt fijngemalen tot een vloeibare pasta. Men giet de pasta in een kom en lengt die langzaam aan met water.

De vrouwen roeren de pasta om met beide handen. Door het mengen met water wordt de pasta witter, en men gaat de witachtige brij (boter) scheiden van de bruine waterige rest.
Men laat de witte brij opwarmen en verwijdert de vuile resten uit de olie. Men laat de olie één nacht afkoelen, de volgende dag heeft men boter.

karitéboterkaritéboterkaritéboterkaritéboterkaritéboterkaritéboterkaritéboterkaritéboter

Verzorging met Karitéboter

Karitéboter is van nature uit enorm rijk aan vitamines (o.a. vit A, E en K) en andere huidverzorgende bestanddelen (parkéol, lupéol, latex, esters van kaneelzuur, raapzaadolie),en is daardoor uitermate geschikt voor:

  • Droge tot extreem droge huid.
  • Droge lippen (perfect te gebruiken als lippenbalsem).
  • Droog of moeilijk te kammen haar (natuurlijke conditioner).
  • Striemen en rimpels (voorkomt zwangerschapsstriemen!).
  • Eelt en kloven (elke dag een kleine hoeveelheid boter inmasseren).
  • Stijve spieren (uiterst geschikt voor massage, kan gemengd worden met massage-olie).
  • Voorkomt huidirritatie bij baby's en maakt de spieren soepel (baby masseren met karitéboter of een lepeltje boter in bad laten smelten!).

karitéboterkaritéboterkaritéboter

Producten met Karitéboter

Chéry Faso verkoopt naast de pure karitéboter ook boter met sesamolie en met jojoba-olie.  
Sesamolie en jojoba-olie verrijken en verzachten de karitéboter, die in pure vorm soms wat hard kan aanvoelen. De karitéboter met jojoba-olie wordt ook verkocht als karibébé, speciaal voor de gevoelige, geïrriteerde babyhuid.

Chéry Faso biedt ook zeep op basis van karitéboter. De zeep droogt de huid niet uit, en bevat naast karitéboter enkel natuurlijke ingrediënten.