Guatemala - Het Mayakind van nu

Het Mayakind van nu is een erkende Belgische NGO die sinds 1998 gratis onderwijs organiseert in het dorpje Comalapa in Guatemala.

Wat begon als een persoonlijk initiatief van Gust en Ghislaine Verswyvel uit Keerbergen om enkele kinderen te helpen, groeide uit tot een organisatie die dagelijks bijna 600 kansarme kinderen steunt via onderwijs en gezondheidszorg.

Het Mayakind heeft als doel kinderen opleiden en steunen zodat de spiraal van “armoede ”waar ze nu in opgroeien doorbroken kan worden voor volgende generaties.

Door in België enkel te werken met vrijwilligers en door de organisatie beperkt te houden in omvang zijn de werkingskosten erg laag zodat de kinderen in Guatemala maximaal van de ingezamelde fondsen kunnen genieten.

Het verhaal van Gust en Ghislaine:

In mei 1998 kregen zij bij een bezoek aan het dorp Comalapa in Guatemala een koude douche. Ze ontmoetten families die niet in staat waren hun om kinderen naar school te laten gaan. Voor hen niet te aanvaarden.

Ze zouden 12 kinderen in een schooltje gaan sponsoren. En daarvoor hadden ze hier sponsors nodig. Het aantal gesponsorde kinderen groeide jaar na jaar en ook het aantal sponsors. Dat werden peetouders die de financiële verantwoordelijkheid over een kind op zich namen.

Na 15 jaar mogen ze fier stellen dat hun project in Guatemala uitgegroeid is tot een stabiele scholengemeenschap met betrouwbare en bekwame medewerkers ter plaatse.

In 2014 bestaat de schoolbevolking van het Liceo Nuevo Horizante uit:

  • 46 leerlingen in het voorbereidend jaar
  • 338 leerlingen in de lagere school
  • 180 leerlingen in de eerste drie jaar van het middelbaar
  • 28 gesponsorde leerlingen in de laatste drie jaar van het middelbaar.

In het totaal zijn er dus maar liefst 592 leerlingen die de lessen volgen!


Het Mayakind zorgt er ook voor dat zieke kinderen naar de dokter kunnen gaan en medicatie krijgen.

Als het nodig is dat kinderen op controle gaan of ter verpleging naar een ziekenhuis moeten, dan komen zij tussen in de kosten.

De directie en leerkrachten hebben aandacht voor kinderen en families die dreigen in moeilijkheden te geraken. Er wordt in dat geval voor die familie een special hulpplan opgestart. Op dit ogenblijk krijgen twee families een aparte steun en worden de kinderen wiens mama onlangs overleed extra gevolgd.

Welkom in onze school