India - SISP

SISP staat voor Sebastian Indian Social Projects en werd opgericht in december 1996 door Peter Paul John (Kerala, Indië), Werner Fynaerts en Paul Van Gelder (Mechelen, België). SISP richt zich tot de allerarmsten en de mensen die weinig of geen kansen krijgen in de Indiase samenleving, specifiek in enkele dorpen te Vizhinjam in de Zuid-lndiase deelstaat Kerala.

SISP tracht de levenskwaliteit van deze mensen te verbeteren door het aanbieden van o.a.: gratis scholing, training in sociale weerbaarheid, het opzetten van spaarsystemen, de begeleiding en financiële hulp voor medische behandeling, voeding en/of schoolkosten. SISP werkt zeer nauw samen met plaatselijke hulpverleners en autoriteiten.

Vraag het iedereen die de projecten in India al bezocht heeft en men zal het je bevestigen hoe dankbaar de kinderen en families zijn omdat ze kunnen deelnemen aan de projecten van Sebastian Indian Social Projects!

Kinderen kunnen er gratis naar school, ook de meisjes! Ze krijgen er kansen om uit de spiraal van armoede te breken. Ze krijgen er een opvoeding in de ruimste betekenis en vertrekkende vanuit 'de rechten van het kind'. Wat niet altijd even evident is in India. Vrouwen leren lezen en een eigen zelfstandig inkomen te verwerven door het leenproject. Zo kunnen ze beter zorg dragen voor hun kroost en zijn ze niet steeds afhankelijk van hun echtgenoot. De zieken, de armste en zwakste mensen uit de omgeving krijgen rechtstreekse zorgen en steun. Voor hen is SISP de strohalm die hen weer kracht geeft en kansen om te helen van alle zorgen en pijn.

In de verschillende werkateliers van SISP worden op een hoog ecologische waarde producten vervaardigd. Deze worden zowel op de plaatselijke markt in India als hier in België bij allerlei gelegenheden waar we met SISP naar buiten treden aan de man gebracht.

Kokosatelier

Uit de bast van de kokosnoot worden mooie siervoorwerpen gemaakt zoals: armbanden, oorhangers, ringen, gebruiksvoorwerpen,...

Papieratelier

In het papieratelier worden verschillende soorten van boodschappentasjes gemaakt uit oud krantenpapier.

Naaiatelier

In dit atelier worden verschillende producten met textiel verwerkt.Kovalam Surfclub

De Kovalam Surfclub is opgericht in 2005, als onderdeel van het moederproject SISP. SISP is sinds 1998 werkzaam in de kustregio van Kerala, de meest zuidelijke deelstaat van India, met als missie de levensomstandigheden van de allerarmsten te verbeteren. Eén van de initiatieven van SISP is het free education center, waar lokale kinderen die door extreme armoede het basisrecht op onderwijs zijn ontzegd, de kans krijgen om terug school te lopen. Om de kinderen van SISP ook buiten de schooluren van straat te krijgen en op een constructieve manier op te vangen gaan de deuren van Kovalam Surfclub open tijdens het weekend. Gewapend met een surfboard onder de arm gaan de lokale surfertjes ieder vrij moment het zoute water in om de golven te berijden en om even hun schrijnende thuissituatie te vergeten. Iedereen is welkom in de Kovalam Surfclub, zolang de surfers zich kunnen houden aan één basisregel: ‘No School=No Surfing!’ . Sinds 2012 biedt de Kovalam Surfclub ook werk aan sommige ex-studenten van SISP, die met het geven van surflessen en het aanbieden van surftours aan toeristen in het levensonderhoud van hun familie kunnen voorzien. Op het einde van het toeristisch seizoen maken we de balans op en wat er aan geld overblijft wordt gebruikt om studiebeurzen uit te reiken aan veelbelovende studenten die zelf de middelen niet hebben om hogere studies te betalen.

www.kovalamsurfclub.com

www.facebook.com/kovalamsurfclub

www.facebook.com/friendsofsisp

Kovalam Skateclub

De SISP Kovalam Skateclub is gelegen in Kovalam, India en werd in 2013 opgericht als een deel van de grotere NGO SISP. Met gratis skateboardlessen proberen ze de schoolverlaters uit de regio te motiveren om deel te nemen aan het educatieve programma van SISP.

Het skatepark is een onderdeel van het SISP gratis onderwijs centrum en zal open zijn als de oceaan te ruw is om te surfen. Alle kinderen zijn welkom om mee te doen als ze deze ene simpele regel respecteren: 'No school-No Skating'!

www.facebook.com/sispkovalamskateclub

www.sispbelgie.be/sisp english/skateclub