Peru - DIA

DIA staat voor Desarrollo Integral del Adolescente (“Integrale Ontwikkeling van Adolescenten”) en is een organisatie die deel uitmaakt van de groep Solid Peru. In 2009 werd onderzoek verricht naar de problematiek van tienermeisjes in risicosituaties in de stad Ayacucho. Algemeen werd vastgesteld dat tienermeisjes er een groot risico lopen om slachtoffer te worden van seksueel en/of psychologisch geweld en om op jonge leeftijd zwanger te worden.

Om die reden en aangezien er in Ayacucho nog geen organisatie bestond om de gevolgen van die problematiek aan te pakken, werd DIA in maart 2010 opgericht. Er werden 4 programma’s in het leven geroepen om de meisjes, naargelang hun noden, op te vangen:

  • EMMA: Een intensief begeleidingsprogramma voor tienermoeders;
  • CAR: Crisisopvang voor meisjes die slachtoffer zijn van geweld of jonge moeders in risicosituaties;
  • Zelfstandig begeleid wonen: het begeleiden van de meisjes in zelfstandig wonen en hun zelfredzaamheid bevorderen;
  • “La Guardería”: een kinderdagverblijf, hier kunnen de tienermoeders tegen een kleine bijdrage hun kinderen plaatsen gedurende de dag zodat ze de kans hebben om te gaan werken of om naar school te gaan.
  • CDA: Centro de Desarrollo de Adolescentes: Preventie project met als doel taboe’s doorbreken door het organiseren van workshops in scholen om tieners te informeren en te laten discussiëren over en rond veilige seks, contraceptie en partnergeweld. Hiermee willen we thema’s die nu taboe zijn bespreekbaar maken en jonge vrouwen in staat stellen om zelf keuzes te maken en sterker in hun schoenen te staan. 

Ondertussen zijn al 150 tienermeisjes geholpen dankzij de initiatieven van DIA.

Het is van belang dat de meisjes ook toegang krijgen tot waardig en eerlijk werk dat hen de mogelijkheid biedt om zich verder te ontwikkelen op persoonlijk vlak aangezien dit meteen zijn weerslag heeft op hun toekomstperspectieven.

Net om die reden werd er gezocht naar een mogelijkheid om ook de jongste meisjes eerlijk werk aan te bieden. Het handwerkatelier, Manta werd snel realiteit dankzij een samenwerking tussen Solid en de Belgische ontwerpster Ellen Kegels. De eerste tienermeisjes en tienermoeders konden aan de slag!  Er werden volop sjaals en mutsen gebreid en gehaakt aan faire lonen, in goede omstandigheden. Al redelijk snel werd echter ook duidelijk dat de eisen van de Europese markt met betrekking tot de kwaliteit en productiecapaciteit hoog lagen en dat niet alle meisjes het tempo aankonden. Ze zijn immers nog steeds meer tiener dan moeder en hebben vaak een zware emotionele bagage te dragen.  Het brei-team werd uitgebreid met kansarme vrouwen uit de achterbuurten van Ayacucho die met veel enthousiasme hun kans waagden. Ook het cliënteel van Manta werd intussen uitgebreid met de outdoor ketens As Adventure en Bever (NL), structurele sponsors van Solid. Manta is op dit moment een duurzame, sociale onderneming waar 180 kansarme vrouwen tewerkgesteld worden, waaronder een 15-tal tienermoeders.

Om toch tegemoet te komen aan de meisjes die bij Manta niet meer terecht konden, ontstond het idee van Dia knitwear. Dit is een eigen collectie van Dia die laagdrempelig is en meer ruimte biedt voor geduld, voor opleiding en begeleiding, voor tolerantie van fouten. Dia knitwear creëert als het ware een tussenfase, waarin de tienermeisjes met interesse voor handwerk de kans krijgen zich voor te bereiden op het echte werk: een lange termijn job bij Manta.

De tienermeisjes en jonge moeders kunnen via Dia Knitwear leren breien. Ze genieten van een opleiding, worden geholpen en krijgen steun van leerkrachten en opvoedsters. De producten werden in België ontwikkeld, maar er werd nagedacht over de eenvoud van de stukken. Alle breigoederen worden in België verkocht en de prijs die je hiervoor betaalt zorgt ervoor dat de meisjes een eerlijke verloning krijgen voor hun werk.

Twijfel niet langer en kies voor een leuke muts, kraag of accessoire van Dia Knitwear, met veel liefde gebreid of gehaakt werd door Betsaida, Karina en de andere meisjes, hiermee tover je een glimlach op het gezicht van diegene die het product zal dragen, maar eveneens een glimlach bij de tienermeisjes die hierdoor kunnen blijven bouwen aan hun toekomst!

Getuigenissen van enkele tienermeisjes die meewerken aan de producten van DIA Knitwear.

Mijn naam is Nilsa en ik ben een alleenstaande moeder van 18 jaar. Mijn dochtertje is 9 maanden oud. Ik woon nog steeds bij mijn ouders, maar mijn moeder is ziek en mijn vader heeft geen werk. Overdag werk ik in een klein restaurantje waar ik zelf steeds kan lunchen en wat restjes mag meenemen voor ons avondmaal. Toen ik in het tweede middelbaar zat, heb ik mijn studies laten vallen en kort daarna werd ik zwanger. Maar nu ben ik ontzettend gemotiveerd om te werken en ik hou heel veel van breien. Daarom ben ik heel erg blij om te kunnen deelnemen aan de productie van de mutsen en andere accessoires voor de webshop van Buy a Smile!

Mijn droom is een job hebben, want hierdoor zal ik beter voor de toekomst van mijn dochter kunnen zorgen en ons huis verder kunnen bouwen.

Mijn naam is Betsaida, ik ben 19 jaar oud en heb een tweeling van 1 jaar en 6 maanden oud. Ik zou heel graag mijn middelbare school afmaken om daarna studies van verpleegkundige te kunnen volgen. Nadien zou ik dan graag zelfstandige worden zodat ik zelf voor mijn zoontjes kan zorgen. Mijn twee zoontjes zijn mijn motivatie, want bij alles wat ik doe denk ik aan hen en dit geeft me veel energie!

Betsaiba

Mijn naam is Karina en ik ben 18 jaar oud en ik heb een zoontje. Ik droom ervan om mijn eigen restaurant te openen. Mijn motivatie is mijn zoontje, hij is mijn kracht en mijn reden om te slagen.